15-10-03

Alex Grey

Je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een site over. Zo moet je tegenwoordig al oppassen wat je zegt in de ondergrondse. En tuurlijk je hoort soms leuke conversaties maar deze persoon maakt notities van de gespreksflarden die hij opvangt en noemt dat dan gossip. Ook de historie van ons dagelijks brood is zo online gezet.

Even serieus nu. Velen zullen het me misschien kwalijk nemen, maar ik ben blij dat er zoiets als LSD bestaat. Zo is het aan die LSD te danken dat we nu kunnen genieten van de prachtige werken van Alex Grey. Volgens de kunstenaar zelf is hij dankzij een grote dosis van LSD in 1976 (tesamen genomen met zijn vrouw trouwens) op het idee gekomen voor zijn huidige kunstwerken. Opvallend is zijn X-ray benadering van het menselijk lichaam. Een aantal voorbeelden zijn te bewonderen op de site van de Henry Boxer art gallery. Kunst blijkt trouwens besmettelijk aangezien zijn vrouw ook gebeten is door het kunstvirus. Uit haar werk kan je afleiden dat ze regelmatig onder invloed staat. Trouwens ook de dochter gaat niet geheel onopvallend door het leven al heeft Zena Grey gekozen voor de acteerkunst.

Als afsluiter nog wat fotografie. Zo is kan je de volledige kustlijn volgen van de Verenigde Staten aan de hand van deze foto's. Nu is die kustlijn wat langer dan de onze dus dat levert een mooi aantal fotografische weergaven op. Je kan niet alleen de kustlijn aflopen aan de hand van foto's maar ook de hele wereld. Aangezien de wereld nog wat groter is ook het aantal foto's indrukwekkend. Of zoals trekearth het zelf betoogt: learning about the world through photography.

00:14 Gepost door OOK | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-10-03

Mental Hygiene

Regelmatig duiken ze nog eens op: de mental hygiene films. Ze worden dan vertoont als "smalend" tussendoortje om het publiek aan het lachen te brengen. Maar duizende Amerikanen zijn er mee opgevoed. Deze filmptjes waren als voorbeeld bedoeld van wat toen maatschappelijk aanvaardbaar was en wat niet en diende de tieners er van te overtuigen wat goede zeden waren. Vandaag, en de volgende twee dagen, zijn er een aantal te bewonderen in de vooruit (Gent). Ze worden ingeleid door Ken Smith, die er een boek mee volgeschreven heeft. Overigens heeft de vooruit sinds kort een vernieuwde webstek maar dit geheel ter zijde.

Over die goede zeden van de Amerikanen kunnen we natuurlijk een boomtje opzetten. De grote voorvechters van de democratie § kuch kuch § hebben zoveel druk uitgeoefend op Al Jazeera dat ze een aantal cartoons hebben verwijderd van hun website. Gelukkig zijn ze hier verzameld. Ondertussen hebben ze het gepresteerd van een politiek onkundige spierbundel te verkiezen als gouverneur. Blijken er zelfs mensen te zijn die zich bezig houden met alle politieke leiders van het heden en verleden online te zetten.

Bij het checken van bronnen over Ken smith, om geen foutieve informatie mee te geven, ben ik ook gestoten op een dichter met dezelfde naam. Een aantal van zijn gedichten zijn bij poemhunter te lezen.

17:25 Gepost door OOK | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-10-03

Herfst II

Eerlijkheid gebied mij vandaag dit bericht te beginnen met een bronverwijzing. De foto behorende bij het bericht van gisteren is afkomstig van andidas.

Nu we toch de fotografishe toer zijn opgegaan: In navolging van abandoned buildings (gezien bij Thunderke en overgenomen door Beckett) hier even aandacht voor het project van Nökkvi Eliasson met zijn fotografische weergaven over verlaten boerderijen in Ijsland. Deze verlaten "farms" leveren mooie zwart wit plaatjes op maar duiden toch op de verdere teloorgang van het platte land.

Dankzij deze teloorgang zitten we weer bij de herfst natuurlijk, het seizoen van de teloorgang. Maar de herfst is natuurlijk ook het moment van de pompoen. Met dit jaar een pompoenfestival in Portland. Ideeën voor het versieren van pompoenen kan je opdoen bij extreme pumpkins.

Niet rechtstreeks gelinkt aan de herfst, maar toch op zijn plaats hier omwille van de kleuren, is natural metal art.

 

Afsluiten doen we deze keer met een tekst van de alomgekende Paul van Ostaijen genaamd Herfstlandschap.

 

                    In de mist is trage een os met een ossewagen

                    stappend naast de mist nooit mist zijn maat

                    de os van de ossewagen

                    Uit de mist in de mist met de hortende wagen

                    dut de wagenvoerder zich niet vast

                    in een spoorloze slaap

 

                    Achter aan de wagen drijft lantaarnlicht

                    een geringe wig van klaarte in de donkerdiepstraat

13:29 Gepost door OOK | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-10-03

Herfst

Woensdag is er op canvas nog eens een interessant tijdsdocument te bekijken. Het betreft hier de documentaire The Mascot. Een kleine jongen die misbruikt wordt door het arische ras maar een groot geheim met zich meedraagt.

Ondertussen is de herfst komen regeren over dit land. Een seizoen dat vol staat van weemoed en denken aan wat zou kunnen geweest zijn en wat was. Een ideaal moment om een terugblik naar de beginjaren van de huidige IT maatschappij. Dit kan dankzij deze oude rekenmachinesvintage electronics have soul en deze historical computer rooms. En laat ons eerlijk zijn, de meeste mensen hebben hun eerste computer gekocht omwille van de spelletjes. Voor de romantische zielen onder ons, hier nog een link met screenshots van deze antieke spelletjes.

 

18:53 Gepost door OOK | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |