20-12-03

20

Waar de eindejaarsperiode meestal de tijd is om terug te kijken op het afgelopen jaar, wil ik net het tegenovergestelde doen in deze post.

Laat ons even vooruit kijken naar het jaar 2004. In 2004 zal het juist 20 jaar geleden zijn dat het eerste computervirus het wereldlicht zag. En alhoewel in die periode de eerste stappen werden gezet naar de DOS en daarna WINDOWS overheersing, betreft het hier een virus gericht op een Unix variant. Opmerkelijk ook dat dit virus door ernstige ontwikkelaars werd geschreven en niet door een "nerd" die zich wou profileren.

 

Er zijn echter nog rare kantjes aan dit verhaal, zo heeft de auteur (Fred Cohen) toestemming gevraagd om zijn virus los te laten (stel je dat nu eens voor!), en werd het geschreven in functie van een security conferentie!!

INDERDAAD de security conferenties bestonden dus reeds voor het ontstaan van virussen.

 

Dat het eerste virus voor Unix geschreven is mag voor sommigen raar in de oren klinken maar is niet meer dan logisch. Unix had reeds een relatieve lange geschiedenis achter de rug vooraleer er van de Bill Gates programmatuur spake was. Wat echter de meeste mensen niet willen geloven is dat ook heden ten dage de meeste aanvallen gebeuren op Unix/Linux varianten.

 

Alhoewel deze aanvallen evenveel, zoniet meer schade aanrichten zijn ze minder zichtbaar voor ons. Unix en Linux worden nu eenmaal het meest gebruikt in de bedrijfswereld, en die pakken zeker niet uit met dat ze aangevallen zijn, terwijl in de alledaagse huishoudens de windows varianten hoogtij vieren.

 

Misschien mogen we Fred Cohen wel dankbaar zijn. Dankzij zijn 'baanbrekend' werk staan we soms even stil dat we zelfs in onze meer en meer geautomatiseerde wereld kwetsbaar blijven.

 

 

Bronnen:

Fred Cohen.

 

More info:

sans.org top 20

Een overzicht van alle bestaande windows virussen

internetnews

 

DOS and Windows are registered by Microsoft.

19:08 Gepost door OOK | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.